Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


la Vache qui vit | Vegetarische recepten
Vegetarische recepten | Lekker & veggie
 
 
Roggebrood

1 brood van 1,6kg

Speltzuurdesem is te verkrijgen in poedervorm in de bioshop. Zuurdesem geeft een zurige smaak aan het brood. Hierdoor bewaart het brood veel langer dan gistbrood. Je kunt dus beter een groot brood maken!

 

Ingrediënten

600g tarwebloem
300g roggemeel
45g speltzuurdesem
18g zout
600ml water
beetje extra bloem

Bereiding

Meng de tarwebloem, het roggemeel, de zuurdesem en het zout onder elkaar en een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet het lauw water erin.

Meng de ingrediënten onder elkaar en stort het geheel op een werkoppervlak. Kneed het deeg 15 tot 20 minuten tot je een elastisch deeg bekomt. Het deeg mag niet te droog en niet te nat zijn. Regel dit bij door bloem of water toe te voegen.

Bol het deeg op en leg het deeg terug in de mengkom en sluit deze af met plasticfolie. Laat een uurtje rijzen in een warme ruimte tot het deeg zeker verdubbeld is in volume.

Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkoppervlak. Zuurdesemdeeg is veel plakkeriger dan gistdeeg. Bestrooi het werkoppervlak met een beetje bloem zodat niet alles blijft kleven. Duw het deeg in, vouw het terug samen en bol het terug op.

Leg de deegbol op een bakplaat. Plaats de mengkom over het deeg en laat het een tweede keer rijzen (50 tot 60 minuten).

Warm de oven voor op 200°C en zak naar 180°C vijf minuten nadat je het brood erin zet. Laat 40 minuten bakken tot het mooi bruin ziet. Voor een krokante korst, borstel je het brood met water na 20 minuten.

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster (het brood is uitgebakken als het hol klinkt als je erop tikt).

 

Andere broden:

Suikerbrood
Zuurdesembrood

 
Delen
Elk recept / gerecht op la Vache qui Vit is vegetarisch | Vegetarische recepten | Lekker & Veggie disclaimer | privacy | newsletter | sitemap
Created by HOPPER